DOSTALIŚMY EUROPEJSKĄ ODZNAKĘ JAKOŚCI!!!!
- Szczegóły
- Kategoria: eTwinning
Droga Agnieszka Szwaracka,
Gratulacje! Twoja szkoła otrzymała Europejską Odznakę Jakości eTwinning za wspaniałą pracę w projekcie eTwinning "Ancient delights". Oznacza to, że Twoja praca, praca Twoich uczniów i Twojej szkoły została oceniona jako reprezentująca najwyższy europejski poziom.
W związku z tym, otrzymasz certyfikat, który możesz dołączyć do swojej strony internetowej (stron internetowych) lub wystawić w widocznym miejscu w swojej szkole. Ponadto, Twój projekt zostanie pokazany w specjalnym miejscu na Europejskim Portalu: www.etwinning.net.
Jeszcze raz gratuluję tego niezwykłego osiągnięcia.
Serdecznie pozdrawiam,
eTwinning Team
Pumpkin Day 2017
- Szczegóły
- Kategoria: Strona startowa
27 października 2017 roku dzieci oraz młodzież z naszych szkół zaangażowała się w zabawy z dynią, czyli Pumpkin Day. Uczniowie skorzystali z okazji dnia bez mundurka i przebrali się w kolory charakterystyczne dla dyni oraz dyniowe stroje. Ponadto udekorowano pięknymi, uśmiechniętymi dyniami drzwi do klas. Na korytarzach zostały zorganizowane wystawki przeróżnych dyń oraz dyniowych wypieków. Dzieci na zajęciach dowiedziały się o wartościach odżywczych tego warzywa, sposobach przetwarzania i przechowywania oraz zapamiętały angielską nazwę dyni. W czasie długich przerw młodsi uczniowie skorzystali z zabaw z dynią, które były przygotowane przez starszych kolegów i koleżanki oraz nauczycieli języka angielskiego.
Ta była ciekawa inicjatywa na uatrakcyjnienie pobytu w szkole. Gratulujemy wspaniałych pomysłów, zaangażowania i zachęcamy do wspólnych zabaw- nauczyciele języka angielskiego w SP 11 i Gimnazjum nr 4.
Warsztaty kuchni regionalnej w świetlicy szkolnej
- Szczegóły
- Kategoria: Świetlica
W dniu 25.10.2017 roku świetlica szkolna zorganizowała warsztaty kuchni regionalnej, które poprowadził pan Krzysztof Jaworski – wybitny serowar i technolog żywienia. Dzieci miały okazję własnoręcznie zagnieść ciasto chlebowe i upiec je z ziołami i ziarnami. Po czym własnoręcznie wyrobiły masło, tak jak robiły to nasze prababcie. Pod okiem naszego gościa uczniowie wykonali z masy parzonej ser serwatkowy.
Słuchając opowieści i piosenek o chlebie dowiedzieli się o sposobach wytwarzania chleba, masła i sera w dawnych żuławskich domach.
Na koniec odbyła się prawdziwa uczta. Pan Krzysztof podarował nam przepyszna drożdżówkę. Uczestnicy zajadali się nią posmarowaną świeżym masłem oraz deserem – serem z orzechami, suszonymi owocami polanymi miodem. Każdy uczestnik warsztatów zabrał do domu upieczony przez siebie chleb.
Projekt został zrealizowany w ramach szkolnego programu profilaktyki zdrowego trybu życia „Wesoło, zdrowo i sportowo – wspólnie spędzamy czas”.
Czytaj więcej: Warsztaty kuchni regionalnej w świetlicy szkolnej
Przyjaciele lasu w 3b SP
- Szczegóły
- Kategoria: Strona startowa
Uczniowie klasy 3 b wiedzą, jakie znaczenie ma las. Swoją ciężką pracą, zaangażowaniem i postawą udowodnili, że zasługują na miano PRZYJACIELA LASU. Zdobyli dużo wiadomości o lesie, zebrali kasztany dla zwierząt leśnych na trudne zimowe dni, doskonale potrafili zachować się podczas wycieczki do lasu.