Zeróweczka szkolna

Dziennik elektroniczny

Librus 

Nasza szkoła na Facebook

Kalendarz roku szkolnego

 Kalendarz roku szkolnego 
Otwórz Panel

 

Zobacz nas na Facebooku: #ZeróweczkaSzkolnaSP11

Zeróweczka szkolna: Ogólnopolski projekt Etwinning:" Od złości do radości-kolorowe emocje"

Wraz z nauczycielami z innych placówek w Polsce oraz wspaniałą drużyną zerówkowiczów pokażemy, że mamy eMOCje!
Będziemy m.in. rozwijać inteligencję emocjonalną i kompetencje z nią związane, pomagać dzieciom budować poczucie własnej wartości, rozwijać umiejętności językowe i społeczne.

Dziękuję Dyrekcji SP 11: Katarzyna Jankowska, Dorota Gościńska, Marlena Kwaśniewska oraz Rodzicom moich wychowanków za wspieranie mnie w samorozwoju i dawanie zielonego światła nawet przy szalonych pomysłach 😅🤪
Będzie 🔥🔥⚡

Marta Pietruczuk

W nowy tydzień wkroczyliśmy energicznym krokiem. Pod okiem trenerki p. Nikoli, dzieci wykonywały ćwiczenia z elementami cheerleading'u, gimnastyki artystycznej, akrobatyki. Dzieci z ciekawością badały lateralizację, czyli większą przewagę jednej strony ciała nad drugą. Nie zabrakło ćwiczeń usprawniających motorykę dużą oraz umiejętność koncentracji uwagi. Dzieci zgodnie przyznały, że bawiły się świetnie i chciałyby poznać jeszcze inne dyscypliny sportowe. 😍

Zajęcia literacko-plastyczne w zeróweczce szkolnej

Bohaterką dzisiejszego spotkania była linia w kilku odsłonach: łamana, krzywa, prosta... Towarzyszyła nam w trakcie lektury opowiastki, zabaw z kłębkiem wełny czy aktywnościach sportowych przy użyciu kręconki.
Na pewno była też zwariowana tak jak nasze portrety zainspirowane surrealizmem.

Dziękuję wszystkim uczestnikom za wspólnie spędzone popołudnie.

M.P.

Zeróweczka szkolna: Klasowy projekt pt.: "Jesienna spiżarnia"

Zwieńczeniem naszych aktywności na temat warzyw i owoców sezonowych były dzisiejsze zajęcia kulinarne. Dzieci wykonały samodzielnie octy ziołowo-owocowe.

Utrwaliliśmy wiadomości zdobyte w przeciągu ostatnich dni. Rozmawialiśmy nt. jesiennych zbiorów, poznaliśmy budowę owoców na przykładzie śliwki, jabłka i gruszki, zastosowanie ziół i przypraw potrzebnych do zrobienia przetworów. Zainteresowaliśmy się witaminami zawartymi w poszczególnych owocach i warzywach. Dzieci wykazały się dużą samodzielnością i zaangażowaniem. Pracowaliśmy indywidualnie, w parach oraz w zespołach kilkuosobowych. Dzieci uzupełniały karty zadań, tworzyły wspólnie prace plastyczne, degustowały dary z sadu, grały w edukacyjne planszówki XXL oraz poznały kilka nowych zabaw muzyczno-ruchowych. To był wartościowo i pracowicie przeżyty czas.👍

M.P.

eTwinning w zeróweczce SP 11

Rozpoczyna się nowy etap dla zerówkowiczów. Wraz ze wspaniałymi nauczycielami z różnych regionów Francji i Polski, pod okiem ambasadorek p. Beaty Wójcik i Kateriny Zinieri zaczynamy edukacyjną przygodę pt.: "Colorful Autumn".
Wychowankowie kl.0 oraz dzieci z zagranicznych szkół zaangażują się w twórcze aktywności. Będzie się działo.🔥💪🏼
Liczę na cudowną współpracę i mam pewność, że z takim zespołem i ambasadorami, nasz wspólny projekt międzynarodowy zostanie zwieńczony sukcesem.
Serdeczne pozdrowienia dla naszego teamu: Chloé, Agaty Sz., Agaty P., Beaty, Kateriny, Nedjma, Tatiana, Mathieu i David 👋

Jesień w zeróweczce szkolnej

Z radością i entuzjazmem powitaliśmy nową porę roku 😍!
Celebrowaliśmy Dzień Przedszkolaka zajadając się pysznymi goframi, poznając ciekawe zabawy integrujące grupę. Codziennie powstają wielobarwne prace plastyczne. Eksplorujemy nowe smaki, zajadamy się przetworami sezonowymi i uczymy się je sami wytwarzać. Usprawniamy nasze rączki poprzez tworzenie z mas sensorycznych oraz gliny. Za nami klasowa mini sesja fotograficzna w jesiennym klimacie. Jesteśmy twórczy, spontaniczni podczas aktywności na zajęciach. Cieszymy się z darów od Matki Natury oraz z bycia razem w naszej grupie zerówkowej.

Zeróweczka szkolna: Uczymy się robić jesienne kiszonki

Dzisiejsze przedpołudnie upłynęło zerówkowiczom na samodzielnym kiszeniu warzyw. Po umyciu i pokrojeniu produktów, dzieci ułożyły je starannie w słoikach i zalały solanką. Nie zapomniały także o koprze, czosnku, ziarnach czarnuszki i korzeniu chrzanu.

W pierwszym etapie kiszenia, słoiki nie powinny być mocno dokręcone, aby mogły ujść gazy powstające w procesie fermentacji. Po kilku dniach należy je szczelnie dokręcić, by mogły przetrwać kilka miesięcy. Zachęcamy wszystkich do robienia własnych kiszonek, gdyż zawierają bakterie kwasu mlekowego i są naturalnym probiotykiem. Ponadto dostarczają witamin: A, B, C i E, stanowią cenne źródło magnezu, potasu wapnia i fosforu.

Kiszone owoce takie jak cytryny, śliwki, jabłka gruszki, choć mniej popularne w Polsce, zyskują sobie także coraz większe grono zwolenników. Jedzmy je zatem na zdrowie!

Nasza szkoła 360°

360 0421 Stitch XHC 1600x800 800x400
 

Nasza szkoła 360O

Zdjęcia 360o.

Prace naszych uczniów

prace uczniw
 

Prace naszych uczniów

Zobacz galerię prac naszych uczniów na Facebooku.