Jedenastka, to nie tylko edukacja w szkole
- Szczegóły
- Kategoria: Sport
Jedenastka, to nie tylko edukacja w szkole, ale także praktyczne wychodzenie poza ramy. Tym razem uczniowie klasy 6.d pod opieką pana Janusza Krasowskiego, przez tydzień szlifowali podstawy żeglarstwa, pływając po jeziorze Jeziorak.
Taka forma nauki, to idealny sposób na zgłębianie ciekawości świata, harmonijny rozwój ciała i ducha, a jednocześnie, czynny wypoczynek.
Integracje w klasie Id
- Szczegóły
- Kategoria: Strona startowa
Wspólny czas minął bardzo szybko. Korzystając z pięknej pogody bawiliśmy się na placu zabaw, odwiedziliśmy pizzerię "Aduś" oraz wybraliśmy się do kręgielni "Maszynownia". Dzieci szybko opanowały zasady gry. Przy okazji pierwszoklasiści ćwiczyli umiejętność koncentracji, koordynację ruchową oraz uczyli się współpracy i rywalizacji fair play. Impreza dostarczyła wszystkim niezapomnianych emocji.
Wirtualne Laboratorium Empiriusz - na lekcji chemii
- Szczegóły
- Kategoria: Laboratoria przyszłości
Dzięki Wirtualnemu Laboratorium Empiriusz, zakupionemu dzięki udziałowi szkoły w programie Laboratoria Przyszłości, uczniowie podczas zajęć mogą przeprowadzić bezpiecznie wiele skomplikowanych doświadczeń i symulacji przy pomocy sprzętów niedostępnych w szkolnej klasopracowni.
Uczeń, korzystając z gogli oraz kontrolerów, przeprowadza zgodnie z instrukcją wybrane doświadczenie: porusza się po realistycznie wyglądającej pracowni, sięga po probówki i odczynniki, przeprowadza reakcje, wyciąga z nich wnioski i efektywnie uczy się poprzez wirtualne doświadczenie. Pozostali uczniowie obserwują jego przebieg na ekranie lub tablicy interaktywnej.
Na razie uczniowie jeszcze niezbyt wprawnie posługują się sprzętem, ale za każdym wychodzi im coraz lepiej. 😀
Czytaj więcej: Wirtualne Laboratorium Empiriusz - na lekcji chemii
Zeróweczka szkolna: Uczymy się robić jesienne kiszonki🥕🥒🥦
- Szczegóły
- Kategoria: Zeróweczka szkolna
Dzisiejsze przedpołudnie upłynęło zerówkowiczom na samodzielnym kiszeniu warzyw. Po umyciu i pokrojeniu produktów, dzieci ułożyły je starannie w słoikach i zalały solanką. Nie zapomniały także o koprze, czosnku, ziarnach czarnuszki i korzeniu chrzanu.
W pierwszym etapie kiszenia, słoiki nie powinny być mocno dokręcone, aby mogły ujść gazy powstające w procesie fermentacji. Po kilku dniach należy je szczelnie dokręcić, by mogły przetrwać kilka miesięcy. Zachęcamy wszystkich do robienia własnych kiszonek, gdyż zawierają bakterie kwasu mlekowego i są naturalnym probiotykiem. Ponadto dostarczają witamin: A, B, C i E, stanowią cenne źródło magnezu, potasu wapnia i fosforu.
Kiszone owoce takie jak cytryny, śliwki, jabłka gruszki, choć mniej popularne w Polsce, zyskują sobie także coraz większe grono zwolenników. Jedzmy je zatem na zdrowie!
Czytaj więcej: Zeróweczka szkolna: Uczymy się robić jesienne kiszonki🥕🥒🥦
Uczymy się nowocześnie! 🎧📚❤💪
- Szczegóły
- Kategoria: Strona startowa
Dzięki udziałowi szkoły w projekcie Akademia Wzorowej Edukacji, nasi uczniowie mają na co dzień szansę uczyć się w nowoczesny i innowacyjny sposób. A wszystko to dzięki nowej pracowni języka angielskiego z systemem nowoczesnego nauczania języka oraz zestawem słuchawkowym przy każdym stanowisku uczniowskim.
W ostatnich tygodniach mieliśmy okazję go już przetestować i potwierdzamy, że jest super!
Zapraszamy do galerii zdjęć 😀
Magda Szyk-Wojtkiewicz